Liten kryddig historia

Fjärran Östern har alltid varit en rik källa av kryddor dit man gjorde resor eftersom kryddor var sällsynta och därmed var det lika med guldstoft i Europa.
" krydd rutten", källan till den nya eran var en av de många upptäckter och uppfinningar som styrdes av historiens stora händelser.
I Europa var den indiska svartpepparn den första kryddan att användas. Kanel användes för att göra välgörande oljor och salvor. Kanel odlades förmodligen bara i arabien på den tiden.
Ingefära användes i Kina och Indien, enligt Dioskorides och Plinius infördes denna krydda av grekerna och perserna. Hos romarna spelade ingefära en viktig roll i livsmedel. Användningen av ingefära i medeltidens Europa var enbart i läkemedel och användes som ett färgämne, Kashmir och saffran från Iran användes också av romarna.
Men tidig 900-tal förbjöds kryddorna att fraktas till europa av byzantiner via deras rike.

Kryddor och saffran stjärnan lyste igen i Europa, Frankrike och Italien började med egen sådd. Östra Medelhavet portar (Alexandria) öppnades igen för europeiska handlare, nästan monopol på den europeiska marknaden etablerade Venezianer.
I slutet av medeltiden i Europa, var trenden att göra en grann fest med kryddiga rätter. Oändligt många krydda handlare gjorde detta till ett konstverk i Florens och blev mycket rika på kuppen. I början av seklet såldes så många som 288 olika sorters kryddor.
På 16. och 17 hundra talen hade Portugal, Spanien, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna som var det koloniala länderna, krydd - handel i en tät race. muskotnöt och vanilj kom till Europa i början av seklet. Stora mängder kryddor som hamnade i hamnar med båtar som kom från Atlanten spred sig rykten om helande egenskaper för dessa. Fram till 1560, visade priset på kryddor i Lissabon en stadig ökning.
Från Afrikanska länder hade man med sig kryddor med kamelkaravaner till Anatolien. Först hamnade de i dom södra provinserna sedan hamnade de i Istanbul och vidare till andra provinser.Olika sorter av kryddor från Fjärran Östern kom via sjövägen till nuvarande Iskenderun provinsen i Turkiet och därifrån vidare till Europa.
Idag använder man mest kryddor i Indisk matlagning eller rättare sagt mer intensiv kryddning. Min favorit krydda är svartpeppar som passar till nästan allt.
Kommentarer
Postat av: jeanette sandelin
wow!
så kul. och vilken energi du har :)
kram//
Postat av: Zelal
Nu vet jag varför maten alltid är så god.Du vet ju allt om kryddor!
Postat av: jeanette sandelin
så smart att blanda recept med historia och information :)
du rockar lady ♥
Postat av: Görsev
känner att jag gjorde rätt med bloggen och härlig respons jag får av er alla. Tack alla underbara ingen nämnd ingen glömd.
Postat av: Rukiye
Du är den som tillagar den här rätten bäst. Det har jag alltid tyckt. Ett tag åt vi ju denna rätt minst en gång i veckan.
Postat av: Görsev
Tack Rukiye. Jag tar det som en komplimang av värde av min barndomsvännina. Ja det gjorde vi ja och vad åt inte vi :))allt nytt vi kom över åt vi tills vi hittade något nytt!?
Trackback