Böngryta med lammkött

image descriptionimage description
Bilder: Böngryta med lammkött ( anses vara nationalrätten i Turkiet serverad med ris), grönsaker: bladpersilja, ruccola, skivad rättika blandan med en pressad citron och salt.
 Dryck : Ajran ( nationaldryck i Turkiet) uppblandadn ed vichyvatten och salt.


400 gr vita bönor (Lägg bönorna i blöt helst kvällen före med salt, fökortar kok tiden)
250 gr lammkött
1-2 gul lök
1 burk krossade tomater
2 msk paprika puré ( kan uteslutas men lägg i mer tomatpuré för färgens skull) 
1 msk tomatpuré
1 tsk bikarbonat
2 tsk spiskummin
Tillräckligt med salt och valfri peppar
Vätska ( Vatten)
 
Det flesta rätter jag visar kan tillagas vegetariskt att man utesluter köttet och följer resten av receptet. Även denna rätt är det många som tillagar helst vegetariskt. Samma recept kan man använda till kikärtor. Lammkött är godast tycker jag som är van med lammkött men använd det kött som du tycker smakar bäst. Vegetariskt lagad kan man servera hemlagade köttbullar/färsbiffar serverat med ris till.
 Baljväxter är bra som bantningsmat och gör att det dåliga kolestrolet sänks nämnvärt. Innehåller mycket protein.
Lägg bönorna i blöt med rikligt vatten, helst kvällen före. Koka bönorna i en kastrull med vatten som precis täcker tills det är halvmjuka. Skär köttet i grytbitsstorlekar, bog delen går utmärkt att använda. börja bryna köttet, lammkött innhåller så mycket fett i sig att man inte behöver extra matfett, lägg därefter den hackade löken och fortsätt fräsa ihop med köttet. Lägg i paprikapure och krossade tomater och vänd några gånger i grytan. lägg i vatten och koka upp ordentligt. Lägg i bönorna och kryddorna. Bikarbonat när för att ta bort gaserna och spiskummin som även är för smakens skull,  koka ihop allt i ungefär 30 min. Förminska koktiden genom att använda tryckkokare: helt underbar uppfinning för den stressade i köket.
Servera med ris. Mycket grönsaker/rå lök/inlagda grönsaker är gott till grytan.


Kommentarer
Postat av: Anonym

MMMMMMMMMM....Jag älskar de!!!!!!!! :D

2012-03-28 @ 18:22:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0