Liten kryddig historia

Kryddor har använts av människor sedan urminnestider för olika ändamål. idag används kryddor förolika smaker och lukter och även för estetiska värden.Kryddor är i mat lukt och en växt som smakar fantastiskt och är oumbärliga, det är från rötter, blad, frukter och frön som är produkter av mer orientaliska breddgrader.
Fjärran Östern har alltid varit en rik källa av kryddor dit man gjorde resor eftersom kryddor var sällsynta och därmed var det lika med guldstoft i Europa.

" krydd rutten", källan till den nya eran var en av de många upptäckter och uppfinningar som styrdes av historiens stora händelser. 

 I Europa var den indiska svartpepparn den första kryddan att användas. Kanel användes för att göra välgörande oljor och salvor. Kanel odlades förmodligen bara i arabien på den tiden.

Ingefära användes i Kina och Indien, enligt Dioskorides och Plinius  infördes denna krydda av grekerna och perserna. Hos romarna spelade ingefära en viktig roll i livsmedel. Användningen av ingefära i medeltidens Europa var enbart i läkemedel och användes som ett färgämne, Kashmir och saffran från Iran användes också av romarna.
Men tidig 900-tal förbjöds kryddorna att fraktas till europa av byzantiner via deras rike.


Kryddor och saffran stjärnan lyste igen i Europa, Frankrike och Italien började med egen sådd. Östra Medelhavet portar (Alexandria) öppnades igen för europeiska handlare, nästan monopol på den europeiska marknaden etablerade Venezianer.
 
I slutet av medeltiden i Europa, var trenden att göra en grann fest med kryddiga rätter. Oändligt många krydda handlare gjorde detta till ett konstverk i Florens och blev mycket rika på kuppen. I början av seklet såldes så många som 288 olika sorters kryddor.

På 16. och 17 hundra talen hade  Portugal, Spanien, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna som var det  koloniala länderna, krydd - handel i en tät race. muskotnöt och vanilj kom till Europa i början av seklet. Stora mängder kryddor som hamnade i hamnar med båtar som kom från Atlanten spred sig rykten om helande egenskaper för dessa. Fram till 1560, visade priset på kryddor i Lissabon en stadig ökning.

Från Afrikanska länder hade man med sig kryddor med kamelkaravaner till Anatolien. Först hamnade de i dom södra provinserna sedan hamnade de i Istanbul och vidare till andra provinser.Olika sorter av kryddor från Fjärran Östern kom via sjövägen till nuvarande Iskenderun provinsen i Turkiet och därifrån vidare till Europa.
Idag använder man mest kryddor i Indisk matlagning eller rättare sagt mer intensiv kryddning. Min favorit krydda är svartpeppar som passar till nästan allt.

Kommentarer
Postat av: jeanette sandelin

wow!

så kul. och vilken energi du har :)

kram//

2012-03-20 @ 18:04:58
URL: http://jeanettish.blogspot.com
Postat av: Zelal

Nu vet jag varför maten alltid är så god.Du vet ju allt om kryddor!

2012-03-20 @ 18:59:09
Postat av: jeanette sandelin

så smart att blanda recept med historia och information :)

du rockar lady ♥

2012-03-21 @ 06:19:35
URL: http://jeanettish.blogspot.com
Postat av: Görsev

känner att jag gjorde rätt med bloggen och härlig respons jag får av er alla. Tack alla underbara ingen nämnd ingen glömd.

2012-03-21 @ 12:39:17
URL: http://allvarldensmat.blogg.se/
Postat av: Rukiye

Du är den som tillagar den här rätten bäst. Det har jag alltid tyckt. Ett tag åt vi ju denna rätt minst en gång i veckan.

2012-03-21 @ 17:18:43
Postat av: Görsev

Tack Rukiye. Jag tar det som en komplimang av värde av min barndomsvännina. Ja det gjorde vi ja och vad åt inte vi :))allt nytt vi kom över åt vi tills vi hittade något nytt!?

2012-03-22 @ 10:20:36
URL: http://allvarldensmat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0